Skip to content

Wat is chiropractie?

Chiropractoren zijn wereldwijd de best opgeleide behandelaars om manuele technieken veilig, effectief en adequaat uit te voeren.

Wat is chiropractie

Chiropractoren zijn wereldwijd de best opgeleide behandelaars om manuele technieken veilig, effectief en adequaat uit te voeren.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is 125 jaar geleden ontstaan door D.D. Palmer. Hij ging ervan uit dat alle klachten door een disfunctioneren van het zenuwstelsel ontstaan. Nu weten we dat dat niet altijd zo is, maar vele klachten zijn wel toe te wijden aan het zenuwstelsel. Immers het brein staat direct en indirect in verbinding met alle lichamelijke functies en emoties.

 

Chiropractie is een beroep in de gezondheids­zorg dat zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van mechanische stoornissen aan het bewegings­apparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid.

Onder bewegingsapparaat verstaan wij; alle delen van het lichaam waarbij gewrichten, spieren, pezen en ligamenten betrokken zijn, alles waarmee wij ons lichaam kunnen bewegen.

 

Neurologische basis

Chiropractie heeft een neurologische basis, en is gericht op het gezond houden van het bewegingsapparaat. Een blokkade in het lichaam ontstaat wanneer spierspanning het gewricht minder beweeglijk maakt. Hierdoor verandert de zenuwinput en de informatiestroom dat het brein nodig heeft om het lichaam normaal te laten functioneren. Een disfunctie in gewrichten kan dus uiteindelijk resulteren in klachten. Door het opheffen van deze blokkade kunnen de gewrichten en spieren weer de juiste informatie geven naar het zenuwstelsel.

 

Manuele technieken

Chiropractoren zijn wereldwijd de best opgeleide behandelaars om manuele technieken veilig, effectief en adequaat uit te voeren. Chiropractoren hebben legio technieken tot hun beschikking (zie hiervoor chiropractische behandeling), de basis echter ligt in het met de handen uitvoeren van de behandeling.

 

De chiropractoren, werkzaam bij Chiropractie Rodermans, hebben allen een 5 jarige universitaire studie in het buitenland met succes afgerond. Deze opleiding stelt hen in staat om een diagnose te stellen en MRI’s en rontgenfoto’s te lezen en een individueel behandelplan op te stellen.

 

Accreditatie

En u kunt ervan verzekerd zijn dat zij allen zijn afgestudeerd aan een door de ECCE (European Council on Chiropractic Education) geaccrediteerde universiteit. Waarmee zij zich vervolgens hebben geregistreerd bij zowel de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie-beroepsvereniging) als de SCN (Stichting Chiropractie Nederland-kwaliteitsorgaan). De NCA behartigt de belangen van de chiropractoren in Nederland. De SCN ziet er op toe dat iedere geregistreerde chiropractor jaarlijks voldoende bijscholing volgt teneinde het kennisniveau te bewaken.

 

Chiropractie Rodermans heeft intussen al meer dan 30 jaar ervaring.

wat-is-chiropractie

Wat is het verschil tussen chiropractie en neurologische chiropractie?

 

Een neurologische chiropractor is een chiropractor met als specialisatie neurologie zoals een neuroloog een arts is met als specialisatie neurologie. Een neuroloog is gericht op pathologie (ziekteleer) en een neurologisch chiropractor is gericht op fysiologie (functieleer). Een neurologisch chiropractor kijkt naar kleine functiestoornissen die herstelt kunnen worden voordat ‘het een ziekte’ wordt.

Waar chiropractie vooral op de biomechanica ofwel de beweging van de gewrichten gericht is en het effect hiervan op het zenuwstelsel, is de functionele neurologie vooral gericht op de functie van het brein en heeft ten doel alle trajecten van en naar het brein te optimaliseren. Oogmotoriek, hoofdposities, balans en functies van het autonome zenuwstelsel zijn hierbij de belangrijkste pijlers.

Hiermee krijgt men weer meer controle over het lichaam, krijgt men een betere balans, concentratie en coördinatie.

 

Meer over neurologische chiropractie op
www.fbi-rodermans.nl