Skip to content

(Lage) rugpijn

Acute lage rugpijn komt omdat het lichaam niet op tijd heeft gereageerd op een beweging.

(Lage) rugpijn

Acute lage rugpijn komt omdat het lichaam niet op tijd heeft gereageerd op een beweging.

 Lage rugpijn hoort in het rijtje bij de meest voorkomende klachten. De meeste mensen die een chiropractor bezoeken komen voor deze kwaal. Lage rugpijn kan worden verdeeld in twee categorieën.

 

Chronische lage rugpijn

Dit is één van de belangrijkste oorzaken van verzuim op werk. Door een langdurige verkeerde (werk)houding wordt het lichaam onjuist belast en ontstaan functiestoornissen in de wervelkolom. De rug wordt daardoor stijver, minder beweeglijk en pijnlijk. Het resultaat is dat de onderrug niet meer goed zijn werk kan doen.

 

Acute lage rugpijn

Heel herkenbaar: soms ‘schiet’ het in je rug. In de volksmond wordt dit ook wel “door je rug gaan” of spit genoemd. Acute lage rugpijn komt omdat het lichaam niet op tijd heeft gereageerd op een beweging: de hersenen horen een signaal te sturen naar de juiste spieren om aan te spannen om een bepaalde beweging uit te voeren maar die communicatie gaat op zo’n moment dus even mis. Er zijn verschillende factoren die acute lage rugpijn veroorzaken, bijvoorbeeld te snel omhoogkomen uit een hurkstand maar ook een draaiende beweging met een boodschappentas in de hand kan deze acute pijn veroorzaken. Vaak blijft er een disfunctie bestaan nadat de ergste pijn is weggetrokken, dit is de reden dat het “door je rug gaan”, eenmaal gehad telkens terugkomt. Het is hierom van belang om deze disfunctie op te heffen en de “zwakke plek” in de rug onder controle te houden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is vaak de beste remedie tegen lage rugpijn. Wanneer een patiënt regelmatig een chiropractor bezoekt, kan hij niet alleen helpen de lage rugpijn te verlichten, maar ook advies geven om de pijn in de toekomst te voorkomen. Door de juiste oefeningen te doen en ergonomische technieken te gebruiken kun je ervoor zorgen dat de pijn wegblijft. Goede resultaten worden behaald door simpelweg te luisteren naar de adviezen van de chiropractor.

 

Een bezoek aan de chiropractor

Gelukkig zijn er een heleboel manieren om lage rugpijn te behandelen. De chiropractor is opgeleid om een diagnose te stellen. Als hij dat gedaan heeft, dan zal hij de behandelwijze toepassen waar iemand het meeste baat bij heeft. Deze behandelingen kunnen een van de volgende methoden zijn:

  • Correcties van de wervelkolom
  • Handmatig of met een instrument (zoals de activator)
  • Warme of koude kompressen
  • Drukpunttherapie om ‘zacht weefsel’ te behandelen

Decompressie van de tussenwervelschijven met behulp van een speciale chiropractische behandeltafel.

lage_rugpijn__chiropractie_rodermans

Tips om van lage rugpijn af te komen:

 

  • Probeer langdurig zitten te vermijden door zo nu en dan te bewegen en probeer hierbij gekruiste benen te vermijden;
  • Voor dames (een hele moeilijke): draag geen hoge hakken, de wervelkolom raakt hierdoor uit balans;
  • Slaap nooit op je buik. De wervelkolom zal dan een onnatuurlijke houding aannemen en voor klachten zorgen. Slaap bij voorkeur op je rug en gebruik een orthopedisch nekkussen;
  • Let op je gewicht. Als je te zwaar bent zorgt dat voor extra druk op de gewrichten. Hierdoor zal je meer klachten krijgen. Neem actie en probeer (onder begeleiding) af te vallen totdat er een gezond gewicht is bereikt;
  • Als je acute klachten hebt: gebruik dan nooit warmte. Je kunt beter een koelelement gebruiken om ervoor te zorgen dat de zwelling, en dus de pijn, afneemt;
  • Stel de achteruitkijkspiegel in de auto iets hoger af. Om de auto’s achter je te kunnen zien ga je automatisch rechterop zitten. Dat vindt je rug weer fijn!