Skip to content

Hersenschudding

Oftewel PCS post-concussion syndrome.

Hersenschudding

Oftewel PCS post-concussion syndrome.

Onder PCS post-concussion syndrome verstaan we:

hersenletsel, hersenkneuzing, traumatic brain injury en zien we vaak whiplash gerelateerde klachten.

 

Klachten na een hersenschudding kunnen vaak langdurig aanwezig blijven en voor vele problemen zorgen in het dagelijks leven.

De meest gehoorde klachten hierbij zijn;

  • nek-, rug- en hoofpijn
  • overgevoeligheid voor licht en geluid
  • concentratie en geheugen problemen

 

Buiten dat deze klachten het dagelijks functioneren beïnvloedt, ligt vaak ook het sociale leven aan banden. Het is meestal ‘aan de buitenkant’ niet zichtbaar hoe iemand zich met deze klachten werkelijk voelt. Dit veroorzaakt vaak onbegrip in de omgeving en kan soms zelfs leiden naar isolement.

 

hersenschudding-staand

Hoe werkt het?

Ons brein controleert vele functies in ons lichaam direct of indirect. Wanneer de zenuwtrajecten in ons lichaam niet meer nauwkeurig met elkaar samenwerken, door bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd of een snelle abrupte beweging met het hoofd,  dan verandert de efficiëntie van het centrale zenuwstelsel en de bijbehorende functies van de aangedane zenuwen en hersendelen.

 

Dit kan dan o.a. weer zorgen voor vermoeidheid, tragere reacties, minder focus bij het lezen, hypersensitiviteit, gedragsveranderingen/emoties, kracht vermindering en pijnsignalen overal in het lichaam.

 

Het is dus heel belangrijk dat de verschillende zenuwtrajecten tussen ons brein en ons lichaam goed werkt.

Hoe helpt functionele neurologie?

Met de functionele neurologie onderzoeken wij welke zenuwtrajecten te veel of te weinig werken en zorgen wij ervoor dat deze zenuwbanen weer opgebouwd worden, zodat de juiste prikkels van en naar het brein gestuurd kunnen worden.

 

Dit is een complexe aanpak en dient telkens per sessie geëvalueerd te worden. De ene behandeling kan er dus heel anders uitzien als de voorgaande, de ene keer kan er misschien veel gedaan worden en de volgende sessie moet er wellicht juist minder geactiveerd worden. Dit proces van evalueren en bijsturen is van belang om een goede opbouw te krijgen in het brein.

 

Over het algemeen worden er behandeltrajecten gevolgd die vaak via een standaard protocol worden gegeven of geënt op één vorm van input, bijvoorbeeld alléén visuele training of alléén balans training of alléén psychologische hulp. Dit werkt meestal onvoldoende. Bij een hersenschudding of PCS is een geïntegreerde en wisselende aanpak nodig en zal de beste verbeteringen geven.