Skip to content

Whiplash - PCS

Whiplash ontstaat door een versnellings- vertragingsmechanisme waarbij de nek letsel / zweepslag oploopt.

Whipash - PCS

Whiplash ontstaat door een versnellings- vertragingsmechanisme waarbij de nek letsel / zweepslag oploopt.

Dit is een trauma wat vaak multidisciplinair behandeld moet worden. Dat wil zeggen dat er meerdere specialismen nodig zijn om van een whiplash te herstellen. De huisarts, een (neuro-)psycholoog, een fysiotherapeut, een mensendiecktherapeut, ergotherapeut en chiropractor kunnen er samen voor zorgen dat iemand beter wordt.

 

Als iemand met een whiplash onze praktijk bezoekt, zal de chiropractor het volgende doen:

  • Eerst zal de persoon in kwestie uitgebreid chiropractisch en neurologisch onderzocht worden. Als er MRI-scans en/of röntgenfoto’s zijn gemaakt, dan is het verstandig om die naar het onderzoek mee te nemen.
  • Er zal in overleg een behandeltraject worden uitgezet.
  • De chiropractor zal heel specifieke gedoseerde correcties op de gewrichten toepassen, zodat het zenuwstelsel wordt geactiveerd. Ook zal hij spierversterkende- en oogoefeningen meegeven.

 

Onze chiropractoren zijn getraind en opgeleid door vooraanstaande wetenschappers van de whiplash-problematiek1. Bij ons bent u dus in goede handen! Neem contact op met één van onze twee praktijken voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

 

[1] Foreman & Croft, Whiplash Injuries: The cervical acceleration / deceleration syndrome.

whiplash_chiropractie_rodermans

Hoe ontstaat Whiplash?

 

Whiplash ontstaat door een versnellings- vertragingsmechanisme waarbij de nek letsel / zweepslag oploopt. Het kan komen door een zgn. kop-staart of zijwaartse auto- botsing, maar kan ook veroorzaakt worden door andere ongelukken waarbij de nek een zweepslag krijgt. Deze botsing kan resulteren in bot- of weefselletsel en het oprekken van zenuwbanen, die op hun beurt kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten.

Onbegrip is er nog vaak voor mensen met een scala aan klachten na een ongeval. Op het oog ziet men vaak niet hoeveel klachten iemand ervaart. Dit is ook het geval bij klachten na een hersenschudding (Post Concussion Syndrome – PCS).

Toch wordt veel onderzoek gedaan en komt men er langzaam achter dat menig letsel op röntgenfoto’s en met standaard medisch onderzoek niet gezien kan worden. Met een MRI- scan of echografie kan weefselschade beter worden vastgesteld. Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat actieve behandelingen, die de functie van de nek en de wervelkolom verbeteren zoals mobilisaties, manipulaties en oefeningen in combinatie met pijnstillers effectiever zijn dan rust, een nekkraag of ultrageluid. Zelfs met een snelheid van slechts 15 km per uur is de kracht op de nek van degene die aangereden wordt, gevaarlijk groot. U kunt zich voorstellen wat de kracht op het hoofd is als de snelheid hoger is, bijvoorbeeld 120 km per uur.

 

Het dragen van een gordel, beide handen aan het stuur, hoofdsteun op de juiste hoogte, zich houden aan de aangegeven snelheid en eventueel een airbag kunnen zorg dragen voor minder post- traumatische klachten nà een ongeval!

Klachten

Er zijn verschillende gradaties in whiplash- geassocieerde letsels:

  • Graad 0: géén symptomen
  • Graad 1: alléén nekpijn en stijfheid
  • Graad 2: nekpijn en spierproblemen
  • Graad 3: nekpijn en neurologische disfuncties
  • Graad 4: nekpijn met fractuur of verschuivingen van de wervel

 

Na een ongeval

Na een ongeval kan er een scala van klachten ontstaan: direct of in de loop van dagen, weken, maanden en zèlfs jaren. Deze klachten kunnen sterk afhankelijk zijn van de mate van het letsel aan de weke delen (spieren, aanhechtingen van de spieren en bindweefsel), gewrichten en het zenuwstelsel. De klachten kunnen uiteenlopen van nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, misselijkheid, kaakpijn en tintelingen in de arm en handen, schouder- en rugpijn, gedragsveranderingen. Soms kunnen er ook organische stoornissen plaatsvinden door disfuncties van het vegetatieve zenuwstelsel.

 

Gelukkig zijn er ook personen die na een ongeval geen klachten ondervinden. Het is echter aan te bevelen om u na een ongeval binnen één à twee weken te laten onderzoeken door uw chiropractor. Om klachten later te voorkomen.